Over deze keuzehulp

 

Waarom deze keuzehulp?

Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang voor mensen met diabetes. Daarom is het belangrijk dat mensen met diabetes zelf kunnen kiezen uit meters van goede kwaliteit.

De keuzehulp maakt het kiezen van een bloedglucosemeter makkelijker. Na het beantwoorden van de vragen zien u en uw behandelaar direct welke meters bij uw persoonlijke situatie passen en welke meters vergoed worden.

Deze keuzehulp is onderdeel van de ‘Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen’. Dit betekent dat alle bloedglucosemeters in de keuzehulp voldoen aan deze hoge, landelijke kwaliteitseisen.

Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen

In de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen staan afspraken over de kwaliteit die bloedglucosemeters in Nederland moeten hebben. Patiënten, zorgverleners, ziekenhuizen, leveranciers, fabrikanten en zorgverzekeraars maakten deze afspraken gezamenlijk. Voldoet een bloedglucosemeter aan deze kwaliteitseisen? Dan wordt deze meter vergoed.

Uw rechten

In de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen staan ook uw rechten als patiënt. Zo is vastgelegd dat:

  • u samen met uw behandelaar bepaalt welke bloedglucosemeter het beste bij u past;
  • u hierbij deze keuzehulp kunt gebruiken als hulpmiddel: u gebruikt hem om u te oriënteren op uw keuze. De definitieve keuze maakt u samen met uw behandelaar in de spreekkamer;
  • u uitleg krijgt over de werking van de gekozen bloedglucosemeter;
  • een leverancier (bijvoorbeeld de apotheek of medisch speciaalzaak) mag niet bepalen welke bloedglucosemeter u gebruikt. Hij moet u de meter leveren die u met uw behandelaar heeft gekozen;
  • u niet zomaar op een andere bloedglucosemeter mag worden overgezet. Biedt uw leverancier u toch een andere meter aan? Neem deze meter dan niet zomaar aan, maar bespreek dit met uw behandelaar! Vindt uw behandelaar dat u een andere bloedglucosemeter nodig heeft? Dan doorloopt u samen met hem of haar opnieuw deze keuzehulp.

Door wie?

De volgende organisaties maakten de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen en deze online keuzehulp: de Nederlandse Diabetes Federatie, Diabetesvereniging Nederland, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (voorheen EADV), fabrikanten- en importeursorganisatie Diagned, de Federatie van technologiebranches en Zorgverzekeraars Nederland. Vilans maakte deze online Keuzehulp Bloedglucosemeters in samenwerking met al deze partijen. Voor het ontwikkelen van de keuzehulp is de ‘Stichting Kwaliteitsbevordering Zelfcontrole Diabetes’ opgericht. Deze stichting is ook verantwoordelijk voor het beheer van het bestand van bloedglucosemeters dat in deze keuzehulp staat.

Tips voor het gebruik van de keuzehulp

  • Wees voorbereid: vul thuis de online keuzehulp alvast in. Dus voordat u uw behandelaar spreekt.
  • Vraag gerust aan uw behandelaar waarmee u rekening moet houden bij het invullen.
  • Neem de resultaten van de keuzehulp mee als u naar uw behandelaar gaat. U kunt het overzicht van de keuzehulp eenvoudig opslaan en printen. U heeft hiervoor wel een pdf viewer nodig. Deze kunt u hier downloaden.
  • Vul de online keuzehulp vervolgens nog een keer in met uw behandelaar
  • Samen kiest u welke meter het beste bij u past

Uw gegevens zijn veilig

Wij vinden uw privacy belangrijk. U hoeft geen persoonsgegevens in te vullen om de keuzehulp te kunnen gebruiken. De antwoorden die u geeft zijn vertrouwelijk. De antwoorden zijn alleen bedoeld voor uzelf en voor uw behandelaar. Wij gebruik uw antwoorden nooit voor andere doeleinden dan voor deze keuzehulp.

Vragen of klachten?

Heeft u vragen of klachten? Gaat u dan naar de Contact pagina.